Hrad: 052/43 220 30 | Skanzen: 052/43 239 82 | Múzeum: 052/43 224 22

Zámocká 22, 064 01 Stará Ľubovňa

Fotografiu hradu v Muszyne v Poľsku.

„Čaro hradov v poľsko-slovenskom pohraničí”

Číslo projektu: INT/TAT/I/0032
Program: Interreg Polska – Słowacja 2021-2027/Interreg Poľsko-Slovensko 2021-2027
Zdroj spolufinancovania: Európsky Fond Regionálneho rozvoja

Vedúci partner:
Miasto i Gmina Uzdrowiskowa Muszyna (PL)
ul. Rynek 31, 33-370 Muszyna
www.muszyna.pl

Partner projektu 1:
Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni
Zámocká 22, Stará Ľubovňa 064 01

Hlavný cieľ: Nadviazanie stálej spolupráce na hrade v Muszyne (obnovenom v roku 2023) a hrade v Starej Ľubovni s cieľom propagovať zaujímavé atrakcie v poľsko – slovenskom pohraničí.

Celková hodnota: 99 652,58 €

Podiel partnera:
Miasto i Gmina Uzdrowiskowa Muszyna (PW):  99 652,58 € v tom z:
Európsky fond regionálneho rozvoja – 79 722,05 € (80%)
Vlastný vklad – 19 930,53 € (20%)

Obdobie realizácie projektu: 10.2024 – 09.2025
Stav práce: pri vykonávaní

Logo programu Interreg Poľsko - Slovensko.

Popis projektu:

Napriek tesnej blízkosti oboch miest, Muszyny a Starej Ľubovne obyvatelia poľsko-slovenského pohraničia nemajú veľké povedomie o atrakciách, ktoré môžu navštíviť u svojich zahraničných susedov. Hlavnými dominantami oboch miest sú hrady. Sú tiež motorom rozvoja cestovného ruchu v regióne, ktorý priťahuje tisíce turistov. Sú to vhodné miesta na realizáciu propagačných a informačných kampaní o atrakciách poľsko-slovenského pohraničia, a tým aj na zvýšenie turistického ruchu. Meniace sa preferencie zákazníkov si vyžadujú kreatívnu a atraktívnu komunikáciu. Uspokojeniu ich potrieb vyhovie „čarovné zrkadlo“ a kozmogram. Pôjde o inovatívne multimediálne aranžmány odkazujúce na históriu, legendy a čarodejnice u oboch partnerov. Očakáva sa, že nové atrakcie na hradoch zvýšia miestny turistický ruch. Ďalšou etapou projektu bude vydanie publikácie – mapy atrakcií Muszyny, Starej Ľubovne a pohraničia. Cieľom tejto aktivity je oboznámiť návštevníkov hradov s ďalšími regionálnymi atrakciami. Posledným plánovaným projektom je usporiadanie spoločného podujatia na muszynskom hrade. Pôjde o zhrnutie a propagáciu celého projektu so slávnostným otvorením a predstavením čarovných zrkadiel verejnosti. Očakávame, že realizácia projektu ovplyvní: Presmerovanie turistického ruchu z hradu v Muszyne do Starej Ľubovne a naopak.

Výsledky projektu:

  1. Zavedenie inovatívnej, kreatívnej turistickej atrakcie v poľsko-slovenskom pohraničí. Vytvorením multimediálnej inštalácie založenej na bohatej histórii Muszyny a Starej Ľubovne, ktorá spojí ich spoločnú históriu a legendy o čarodejniciach. Projekt bude zameraný na dve štylizované zrkadlá slúžiace ako „čarovné portály – zrkadlá“ medzi hradmi. Vyvinieme softvér, ktorý umožní vysokokvalitné videohovory medzi hradmi a ktorý bude obsahovať čarovné animácie a vizuálne efekty. Okrem toho kamera s podporou rozšírenej reality umožní interaktívny odraz a obohatí ho o grafické prvky. Okrem toho s využitím astrológie vytvoríme interaktívny kozmogram, napr. prístrojovú dosku v tvare knihy. Po zadaní dátumu a času narodenia dostane návštevník individuálny kozmogram s rozložením planét, ktorý mu vyloží virtuálny astrológ. Možnosť odoslať kozmogram na e-mail zo stanoviska zvýši interaktivitu inštalácie.
    2.    Zvýšenie povedomia o atrakciách polsko-slovenského pohraničia vďaka zavedeniu nových propagačných a informačných aktivít na hradoch v Muszyne a v Starej Ľubovni. Vydanie turistickej mapy propagujúcej atrakcie Muszyny, Starej Ľubovne a polsko-slovenského pohraničia.
    3.    Iniciovanie spoločných podujatí na hradoch v Muszyne a Starej Ľubovni usporiadaním kultúrno-historického podujatia na hrade v Muszyne. Po inštalácii čarovného zrkadla, kozmogramu a vydaní publikácie plánujeme usporiadať kultúrno historické podujatie na zámku v Muszyne. Pôjde o podujatie posilňujúce úlohu kultúry poľsko-slovenského pohraničia a propagujúce novú atrakciu na oboch hradoch, ktorou budú čarovné artefakty (zrkadlo, kozmogram). Podujatie na hrade v Muszyne bude spojené s podujatím na hrade v Starej Ľubovni, aby sa nová atrakcia predstavila čo najširšej verejnosti. Slovenský partner zrealizuje podujatie na hrade z vlastných zdrojov.

Dôležitý oznam!

Dňa 29. júna 2023 je hrad Ľubovňa z technických príčin zatvorený!
Skanzen pod hradom je otvorený od 9.00 – 19.00 h, posledný vstup o 18.00 h. Ďakujeme za pochopenie.