Hrad: 052/43 220 30 | Skanzen: 052/43 239 82 | Múzeum: 052/43 224 22

Zámocká 22, 064 01 Stará Ľubovňa

Moja milá Maryšenka!

Ján III Sobieski písal listy svojej Maryšenke, Márii Kazimíre D ´Arquien od roku 1665 najprv ako priateľke a neskôr manželke. Súbor listov je ukážkou citlivej a zamilovanej duše Jána III Sobieského. Vo svojich listoch informoval Maryšenku o všetkých svojich vojenských i politických činoch. Bitkou pri Viedni sa Ján III Sobieski zapísal medzi najväčších vojenských hrdinov všetkých čias. Po víťaznej bitke pri Štúrove, kde bojovali ešte jednotky pod vedením Hieronyma Augustína Lubomirskeho, sa turecký vplyv stiahol do dolného Uhorska a neskôr bol celkom z Uhorska odstránený. Hrad Ľubovňa bol iba chvíľu súčasťou víťazného návratu kráľa, ktorý sa ponáhľal ku svojej láske.

Asi nepriateľ duše a tela vstúpil do toho človeka, ktorý Vás nahovoril, moja láska, ísť cestou na Sącz. Je síce pravda, že je to kratšia cesta, ale nepríjemná a zlá. Dá sa po nej ísť iba na koni alebo pešo. Tá cesta, to jest na Czorsztyn i Nowy Targ, ktorou som sa ja vypravil, je síce trochu dlhšia, ale dobrá a veľmi pohodlná. Touto cestou som včera vypravil pána inflackého a dal som mu list pre vás, moja láska, prosiac vás, aby ste sa zdržala v Nowom Targu a počkala na mňa. Aký som len nešťastný, že nemôžem nikoho presvedčiť. Dnes teda, kedy už družiny, ktoré majú ísť so mnou, pohli svoje vozy k Czorsztynu (lebo čo bolo ťažšie alebo práve všetky zmizli, alebo neviem kde blúdia a kam sa zatúlali), zastihol ma Váš list, láska moja s dátumom z Wieliczki, ale bez udania dňa. A v tom liste, ktorý mi včera prišiel nie je napísané, ktorou cestou, ste sa vydali.

Čo sa teda so mnou deje, nedá sa to ani opísať, ani obrazom vyjadriť. Píšuc včera cez pána inflackého, rozkázal som predovšetkým napísať jeho milosti kniežaťu podkancelárovi do Sącza kyjovskému biskupovi, pamätajúc na to, že ľudia vždy zvyknú robiť opačne, že ak by sa Vaša milosť, moja láska pustila trasou do Sącza, aby ste ma počkali v Starom Sączy. To že ste tento list dostali Vaša milosť, moja láska, vôbec nepochybujem. Teraz vypravujem takže generála Duponta a následne sa vyberiem za ním. Ale ako vie najjasnejší Boh, nie sú tu vozy, obzvlášť ten, kde sa nachádzajú tie najlepšie veci.  Sneh je tu ťažký a nepríjemný a taktiež zavialo cestu. Blíži sa noc, strmý kopec sa hneď začína. Nemám tu nikde blízko na nocľah a stále prichádzajú noviny jedna horšia ako druhá. Dvorný podkomorný už umrel, hneď za ním sa hotoval wolyński vojvoda, ostali asi míľu odtiaľto. Listy z Viedne, ktoré sme tu poslali, nenesú žiadnu potešujúcu správu. Oddávajúc všetko Pánu Bohu, bozkávam miliónkrát všetky Vaše krásy, moja jediná láska. Padá tu tak ťažký a nepríjemný sneh, že a z neho nebude možné dostať. A ak sa všetko rozleje, to sa nebudú dať prejsť rieky aj týždeň alebo dva. Čo by sa ale nestalo na ceste na Czosztyn a Nowy Targ.

Dôležitý oznam!

Dňa 29. júna 2023 je hrad Ľubovňa z technických príčin zatvorený!
Skanzen pod hradom je otvorený od 9.00 – 19.00 h, posledný vstup o 18.00 h. Ďakujeme za pochopenie.